Podle nových vědeckých poznatků bychom měli i ryby vybírat opatrně. Konzumace některých nám může být na škodu. Máme zde přehled ryb na talíři bezpečných i nebezpečných. Třeba vám pomůžeme s výběrem zdravého oběda či večeře.
Které ano
Losos
Tak ten je ve zdravém jídelníčku jednička! Díky bohatému obsahu omega 3 – mastných kyselin je doporučován. Jeho konzumací snižujete riziko srdečně cévních onemocnění a podporujete správné fungování mozku. Jezte ho častěji. Ale při nákupu zjišťujte, odkud pochází. To je ostatně opatření, na které se nemá zapomínat raději u žádné potraviny.
Tuňák
Má vysoký obsah bílkovin. Pomůže vám zhubnout, ale zároveň dost zasytí. Tato ryba je tak oblíbená, že její „zásoby“ v mořích začínají pomalu docházet.
Sleď
Je to prý z hospodářského hlediska nejdůležitější ryba.
Podobně jako losos má tuky podporující srdce a mozek. Působí blahodárně na nervový systém, paměť, zrak.
Na které si dát pozor
Tilápie
Neboli Robalo nilský. Chutí je údajně podobná candátovi. Jde o sladkovodní tučnou rybu. Je oblíbená, ovšem s těmi účinky na zdraví to tak slavné není. Je docela levná, ale často pochází z chovů, vykrmovaných potravou ošetřenou množstvím chemie. Častá konzumace může vést k rozvoji zánětlivých onemocnění. Hrozí též plicní problémy, astma. Zvyšuje hladinu inzulinu v krvi
Mořský jazyk
Tak toto k zajímavé jméno má ryba patřící do rodu platýsů. Ač má „luxusní“ název, s výživovou hodnotou je to horší. Ta je chudičká. Dle odborníků má poměrně malé množství omega 3 – mastných kyselin. Vyloženě zdraví škodící není, ale na výběr máme prý mnoho zdravějších ryb.
Žralok, mečoun
Tak na ty pozor. Před jejich konzumací dokonce varuje americká agentura ochrany životního prostředí. Můžou být prezentovány jako drahá delikatesa. Jejich kvalita ale moc „lahůdková“ asi zrovna nebude. Maso mají mít plné rtuti ! Náš organismus ji namáhavě vylučuje až několik týdnů. Pokud jste žena a plánujete miminko, raději na tyto dobrůtky zapomeňte úplně! Bude to jistější.